Nádobí, kuchyňské potřebyVše pro domácnost a kuchyni

Zdravé grilování na lávovém kameni

Publikováno 24.03.2011 v 15:19 v kategorii Grilování, přečteno: 841x

Grilování bez strašáku karcinogenních látek, tuku a se zachováním všech chutí propečeného masa a grilované zeleniny v pohodlí domova.
Máte také chuť na grilovanou dobrůtku?
Začalo nám astronomické jaro a blíží se nám sezóna grilování. Pokud patříte mezi příznivce grilování zcela jistě jste již celí nedočkaví. I já patřím mezi příznivce skvěle propečeného voňavého masíčka a to bez ohledu na to, že lékaři před grilováním varují. O grilované dobrůtky se většina z nás ošidit nenechá. Když k tomu přidáme večerní posezení s přáteli je to úžasná relaxace. Víte ovšem, že se dá grilovat i zdravě bez strašáku karcinogenních látek, tuku a se zachováním všech chutí i vůní propečeného masa a grilované zeleniny již nyní klidně u vás doma?



Jestli se vám zbíhají sliny stejně jako mě je rada i pomoc velice jednoduchá. Grilovačku si můžete dopřát s lávovým grilem od firmy Destiny JM. Tenhle úžasný gril je dokonce kombinací klasického a raclette grilu. Raclette jsou pánvičky pro přípravu sýra a podobných pokrmů. Grilovací sada obsahuje v příslušenství osm pánviček k nim pak stejný počet špachtlí a lze jej tedy využít při společenských a rodinných akcích.



Lávový kámen pak pro přípravu masa, ryb nebo zeleniny.

Vzhledem k povrchové úpravě grilovací kamenné plochy je možné připravovat potraviny s omezením tuku a je tedy vhodný pro zdravou výživu, navíc deska má okrajové frézování a snadno tak odvádí přebytečný tuk. Díky odnímatelné vrchní desce se také velice snadno čistí. Rozměr pečící plochy je 43 x 30 centimetrů, takže na něm pohodlně připravíte několik porcí. Výrobek je vybaven nastavitelným termostatem a světelnou kontrolkou s výkonem 220V a 1100W.



Předností grilovacího kamene je,  že maso které grilujete pouze teplem nemá přímý kontakt s ohněm. To znamená že je v něm opravdu minimum karcinogenních látek. Maso zůstává velice šťavnaté a vůbec se nevysušuje. Na kameni se krom masa výborně griluje zelenina, ale i ryby které se nerozpadají a snadno se s nimi manipuluje.



Na závěr důležité upozornění! Na odstranění nečistot po grilování doporučujeme klasickou špachtli se kterou lze jak tuk, tak zbytky masa z rozpáleného kamene bez problémů odstranit. Kámen po použití nikdy prudce neochlazujeme- nepoléváme vodou. Hrozí riziko prasknutí kamene. Po použití stačí, když stáhnete špachtlí nečistoty a necháte kámen přirozenou cestou vychladnout.


Tip na recept od firmy Destiny JM:


Grilované vepřové medailonky s banány

Suroviny

  • 8 plátků vepřové panenky
  • 3 lžíce oleje
  • lžička medu
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • 2 banány
  • citrónová šťáva
  • 100 g Nivy
  • strouhané ořechy
  • máslo

Plátky masa velmi lehce naklepeme a vložíme je nejméně na jednu hodinu do marinády z poloviny ořechů, oleje, medu, soli a pepře. Plátky masa grilujeme z každé strany asi 10 minut. Banány rozdělíme podélně a příčně na 8 dílů a zakapeme citrónovou šťávou. Kousky banánů vložíme do máslem vytřené grilovací pánvičky, plátky Nivy položíme na banány, posypeme nastrouhanými ořechy a grilujeme, dokud se sýr neroztaví. Na talíř položíme nejdříve plátek grilovaného masa a na něj navrstvíme grilovaný banán se sýrem. Doplníme čerstvou nebo grilovanou zeleninou.

Dobrou chuť!


Komentáře

Celkem 1 komentář

  • marie 13.04.2011 v 09:56 Vyzkoušela jsem steaky připravené na kameni a mohu je doporučit.


  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?