Vytvořte pro víno ty nejplepší podmínky
Publikováno 19.05.2011 v 08:34 v kategorii Vše pro milovníky vín, přečteno: 207x
Správné skladování vína je důležité pro zajištění jeho trvanlivosti, chuti a jeho dalšího zrání. Momentální trend ve světě je kupovat mladá a relativně levná vína a pak si je doma uskladnit a nechat vyzrát.
Ideální skladovací teplota je kolem 12°C, ovšem i teplota mezi 5°C a 18°C vínu nijak zvlášť neublíží. Toto teplotní roz
mezí však funguje pouze za předpokladu, že bude teplota stálá a nebude kolísat. S vyšší skladovací teplotou se zvyšuje riziko oxidace víno, což znamená,že víno bude rychleji stárnout.
Další důležitý prvek pro skladování vína je vlhkost. Příliš vysoká vlhkost může způsobit tvoření plísní a příliš suché prostředí pak zase odpařování vína. Běžně se víno skladuje při 80% vlhkosti vzduchu.
Pokud je víno v lahvi s korkovou zátkou je důležité ho skladovat v ležaté poloze, aby korek nevyschl a do lahve se tak nedostal vzduh, který by ovlivnil jakost vína.
Další důležitý faktor pro skladování vína je tma. Pokud je víno skladováno na slunci, nastává v lahvi chemická reakce, která způsobí změnu chuťových vlastností vína.
Ideální skladovací podmínky se proto většinou vyskytují ve vinném sklepě. Ovšem ne každý z nás si takový sklep může dovolit a také není jednoduché takový sklep vybudovat. Jak již bylo řečeno víno je třeba skladovat ve stálé teplotě, vlhkosti a osvětlení. Tyto podmínky v dnešní době nabízejí tzv. domácí vinotéky, které nejenže víno dlouhodobě uchovají, ale často jsou i dekorativním prvkem domácnosti.
Širokou nabídku těchto vinoték naleznete na stránkáchwww.destinyjm.cz.
Ideální skladovací teplota je kolem 12°C, ovšem i teplota mezi 5°C a 18°C vínu nijak zvlášť neublíží. Toto teplotní roz

Další důležitý prvek pro skladování vína je vlhkost. Příliš vysoká vlhkost může způsobit tvoření plísní a příliš suché prostředí pak zase odpařování vína. Běžně se víno skladuje při 80% vlhkosti vzduchu.
Pokud je víno v lahvi s korkovou zátkou je důležité ho skladovat v ležaté poloze, aby korek nevyschl a do lahve se tak nedostal vzduh, který by ovlivnil jakost vína.
Další důležitý faktor pro skladování vína je tma. Pokud je víno skladováno na slunci, nastává v lahvi chemická reakce, která způsobí změnu chuťových vlastností vína.
Ideální skladovací podmínky se proto většinou vyskytují ve vinném sklepě. Ovšem ne každý z nás si takový sklep může dovolit a také není jednoduché takový sklep vybudovat. Jak již bylo řečeno víno je třeba skladovat ve stálé teplotě, vlhkosti a osvětlení. Tyto podmínky v dnešní době nabízejí tzv. domácí vinotéky, které nejenže víno dlouhodobě uchovají, ale často jsou i dekorativním prvkem domácnosti.
Širokou nabídku těchto vinoték naleznete na stránkáchwww.destinyjm.cz.
Komentáře
Celkem 0 komentářů